מצחצח את הכפתורים ● הבעלים של כפתור ופרח בראיון

כשלפני 90 שנה נפתחה חנות 'כפתור ופרח' - איש לא חלם שהיא תהפוך למעצמת יודאיקה בינלאומית ● הנכד שהוביל את המהפכה בכלל רצה להיות איש מחשבים ● שמואל מינסקי, חסיד חב"ד, מציג הצצה לעבודה מרתקת
אבי גליק, בחדרי חרדים
שמואל מינסקי חסיד חב"ד בן 38, נשוי ואב ל-5 ילדים, הוא הבעלים של חנות ומפעל 'כפתור ופרח' אותו הקים סבו הרב יחיאל, ב-1929 – לפני 82 שנה, מאז התפתחה החנות וכיום הוא נחשב ליצרן ומשווק מספר 1 בתחום היודאיקה.
• תמיד תכננת להיכנס לעסק הזה? סוף סוף גדלת על ברכיו בוודאי?

"תתפלא לשמוע, אבל ממש לא: לאחר שסיימתי את לימודי בישיבות חב"ד בארצות הברית, התחתנתי בצרפת וגרתי שם כשנתיים, כאשר באותו זמן עסקתי בכלל בתחום המחשבים. בתשנ"ז עליתי ארצה ואז לאחר כשנה פנה אלי דודי הרב אברהם מינסקי שיחי', מותיקי חסידי בעלז שניהל את החנות עד אז - וביקשני שהיות ואין לו ילדים – להמשיך את העסק המשפחתי.

"למעשה היות וכל שאר האחים שלי גרו בחו"ל, הייתי היחיד שיכול היה להפעיל את החנות המשפחתית, לכן ויתרתי על עבודתי עד אז (ניהול חברת מוצרי מחשב בארץ) ועברתי לתחום הזה".

• אתה מתחרט על כך?

"בשום פנים ואופן לא, אני מעדיף להיות עצמאי מאשר שכיר, משום שהעבודה בתחום הנוכחי מלאה אתגרים וסיפוק, אתה צריך כל הזמן לחשוב ולהתמודד, ליצור רעיונות חדשים ולמצוא פתרונות למגוון רחב של בעיות טכניות. בנוסף יש כאן הרבה אספקטים של חשיבה ותכנון לעתיד, כך שהעבודה הזו ממש מרתקת.

"אתן לך דוגמה טרייה של תכנון עתידי: השבוע רכשתי מכונה המסוגלת להדפיס על בדים של 3 מטר, מדובר במכונה ייחודית ויקרה מאוד, ואני יודע שהיא עשויה לשמש אותי רבות בהמשך, כך אני צריך כל הזמן לעקוב ולאתר פריטים טכניים ייחודיים שעשויים להיות שימושיים בעתיד".

שמואל מוסיף ומציין כי כבר עכשיו הוא סוגר הזמנות לפורים ולפסח, היות ומדובר גם בהרבה פרויקטים גדולים שחלקם דורשים תכנון ארוך ומורכב.

• מי בעצם הלקוחות הגדולים שלכם?

"משרד החוץ, משרד הביטחון, צה"ל וממשלת ישראל למשל מזמינים הרבה פעמים פריטי מזכרות לאורחים, כמעט כל אישיות מוכרת שתציין את שמה אוכל להראות לך תמונה שלה עם פריט שלנו, החל מהנשיא שמעון פרס והרבנים הראשיים וכלה באפיפיור.

"בין הלקוחות שלנו אתה יכול למצוא גם רבים מבתי המלון הגדולים בארץ, רשת מלונות דן, ענבל, קינג דייויד ועוד, אנחנו החברה היחידה שמסוגלת להכין להם קירות דקורטיביים, בנוסף אנחנו גם מספקים להם מזכרות לאורחים ועוד מגוון דברים.

• במגזר החרדי אלו עבודות אתה יכול לציין שעשיתם?

שמואל מתחיל למנות ונדמה כי הרשימה כמעט בלתי נגמרת: "יש בלי סוף, שחזור של בית כנסת החורבה בו עשינו את כל עבודות הבד, כך גם עשינו עכשיו את הפרוכות החדשות לקבר הרשב"י במירון, באירוע של זק"א שהיה לאחרונה הכנו את המזכרות, האדמו"ר מבעלז חילק לתורמים מטבעות מוכספים שאנחנו עיצבנו עבורו, בסוכה שהייתה בכותל השנה אנחנו בנינו את הפודיום והרבנים הראשיים חילקו שם מטבעות ברכה והצלחה, שאנחנו תרמנו".

● כחסיד חב"ד המושג שליחות לא זר לך, האם אתה מרגיש שליחות בתפקידך?

"הבעש"ט אומר שאין דבר בעולם שהוא סתם, לכל דבר שליחות או מטרה, ואני בהחלט מרגיש שליחות במה שאני עושה להמציא ולחדש דברים שיעזרו, יקלו על האנשים ובנוסף להביא פן יפה ומיוחד של היהדות.

"הנה למשל, בין ראש השנה לכיפור הגיע אלי יהודי מפתח תקווה שחיפש משהו מקורי לחלק בהכנסת ספר תורה שעשה, כאשר הוא מעוניין שגם יתאים לעשרת ימי תשובה. הכנו לו מרבד השתחוויה לכריעות בתפילת יום כיפור. עשוי מבד ספוגי מתקפל ונסגר עם סקוטש, הוא הזמין 500 יחידות ואחר כך התקשר וגמר על זה את ההלל, כל היחידות נלקחו ואנשים ביקשו עוד.

"בעבר גם הייתה לנגיד לב לבייב תוכנית שנקראה 'זמן מסע', במסגרתה הוא תרם 12 מיליון שקל בשנה להעשרה של יהדות לילדים חילוניים. אנחנו הכנו את חוברות העבודה לתוכנית וסיפקנו את החומרים והפריטים הנלווים.


ז' בחשוון תשע"ב