פרוכת לימים נוראים 

הימים הנוראים הם תקופה מיוחדת בשנה. אלו הימים שבין ראש השנה ליום כיפור, הנקראים גם עשרת ימי תשובה. על פי היהדות , אלו הימים האחרונים בהם ניתן לבקש מהקב"ה מחילה וכפרה על החטאים בשנה החולפת.

 

ראש השנה הוא היום בו על פי היהדות הקב"ה מחליט על כל מה שיהיה בשנה הקרובה, עד לפרטים הקטנים ביותר הנוגעים לכל בן אדם באשר הוא. ההחלטה הזו נקבעת בהתאם למעשי האדם כל השנה. יום כיפור, המגיע עשרה ימים לאחר ראש השנה, הוא היום האחרון לתהליך קביעת הדין הזה, ובמהלך הימים שבין ראש השנה ויום הכיפורים מתפללים ומשקיעים במיוחד בבקשה לסליחה וכפרה.

 

 לצפיה במוצרים לחצו כאן

כפי שניתן להבין, הימים הללו נושאים אופי מאוד מיוחד. מי שביקר בבית הכנסת בראש השנה או ביום כיפור בחייו, זוכר את אווירת הקדושה המיוחדת, האנשים המתפללים בכוונה, קולות השופר הנישאים ואת התחנונים של החזן.

 

כחלק מן התחושה המיוחדת שיש בבית הכנסת, גבאי בית הכנסת והקהילה בדרך כלל מחליפים חלק נכבד מהתפאורה שבבית הכנסת, הפרוכות וכיסוי הבימה ומעילי ס"ת  והכיסויים, של טלית ותפילין בצבעים בהירים וחגיגיים יותר שעוזרים להשיג את האווירה המתבקשת של הדרת הקודש של החגים ובקשת הסליחה בתחנונים מקב"ה.

 

אחד הבדים הבולטים ביותר בבית הכנסת הוא הפרוכת המכסה את ארון הקודש וכיסוי הבימה, הארון בו נמצאים ספרי התורה. ארון הקודש נמצא במקום המרכזי ביותר בבית הכנסת ותמיד מכוסה בפרוכת. לכן, החלפה של הפרוכת היא משמעותית ומשפיעה על הנראות והתחושה בבית הכנסת כולו.

 

פרוכת לימים נוראים

 

סוגי פרוכות לימים הנוראים

בית הכנסת מחזיק בדרך כלל לבד מהסט הרגיל של הפרוכות והכיסויים לבימה מספר סטים נוספים, לחגים, שבתות ואירועים מיוחדים מעילי ספרי תורה . כפי שכתבנו, הפרוכת לימים הנוראים צריכה להכיל את הדרת הקודש של הימים הנוראים בד בבד עם שמחה בעצם קיומם של הימים הללו והאפשרות לחזרה בתשובה שהם מאפשרים.

 

הפרוכת לימים הנוראים בדרך כלל תהיה לבנה או בצבע קרם , הכיתוב עליה יהיה בזהב, כסף או צבעים כהים (ולא צבעוניים, בשונה מפרוכת ליום רגיל או לחגים) ויהיו רקומים עליה פסוקים מחומש ויקרא או במדבר המתאים את הימים המיוחדים הללו, או מהתפילות המיוחדות שלהם.

 

כאלו יהיו למשל "אוחילה לאל אחלה פניו, אשאלה ממנו מענה לשון" או "אבינו מלכינו פתח שערי שמיים לתפילתנו". מדובר בפסוקים מהתפילה שמתייחסים לתפילה עצמה ונותנים למתפללים ולבית הכנסת תחושה של התכוונות בתפילה.

 

ישנם כאלו שבוחרים לרקום גם איורים על הפרוכת, כמו איור של בית המקדש, שופר או סממנים מתאימים דומים.

 

כמובן שפרוכת מגיעה בתפירה אישית והתאמה לארון הקודש, כדי שהיא תתאים באופן מושלם ותתחבר למראה של בית הכנסת ולשאר החלקים שבו כמו הבימה, הכיסאות, העיצוב הכללי, התאורה ועוד.

 

המחיר של פרוכת אינו יקר , אולם מדובר בהוצאה חד פעמית שמחזיקה עשרות שנים לבית הכנסת ולכן היא שווה את ההוצאה. אם בית הכנסת מעוניין לשוות לבית הכנסת מראה מיוחד לכבוד הימים הנוראים ולתת להם את הכבוד הראוי להם, פרוכת מיוחדת היא קריטית.

 

כמובן שניתן לתרום פרוכת לבית כנסת, וכך היא תיקרא על שם קרובים או אהובים שנפטרו, או עבור אריכות ימיהם. בכך בית הכנסת יקבל פרוכת מהודרת והתורם יזכה לתרום לבית הכנסת ולהנציח את יקיריו.

 

כאשר באים להזמין פרוכת לבית הכנסת, כדאי להתייעץ עם מעצב או לחילופין עם המעצבים של חברת הפרוכות,. הם ידעו להתאים את הפרוכת, סגנון הכתב הרקום, גודל הכתב האלמנטים והציורים וכן הצבעים באופן מדויק לבית הכנסת.

 

מחיר יקר של פרוכת לא בהכרח משמעו שהיא איכותית ותחזיק מעמד במשך זמן ולא תתבלה. בחרו פרוכת במקום שאתם סומכים עליו ומכירים אותו. בקשו לראות דוגמאות במו עיניכם או שתקבלו המלצה מחברים ומכרים על פרוכות מניסיון אישי.

 

פרוכת לימים הנוראים תעזור גם למי שבית הכנסת אינו המקום הטבעי עבורו להסתגל לבית הכנסת ולייחודיות של יום כיפור והימים הנוראים, בזכות החגיגיות שהיא משווה.